Planeettoja ja puutarhoja – Maarit Laurento

Planeettoja ja puutarhoja

Komisario Lewisin juhannusjaksossa ratkaisun avaintekijänä oli signatuurioppi, josta Robbie Lewisille esitelmöi hänen uskollinen ja lojaali apulaisensa James Hathaway. Hathaway on useissa sarjan jaksoissa valistanut pomoaan tiedoillaan, jotka ovat peräisin hänen opiskeluajoiltaan Oxfordin yliopiston teologian laitokselta. Signatuuriopilla tarkoitetaan renessanssin ajalla muodikasta kasvien sekä niihin liitettyjen merkitysten yhteyttä. Opin kehitti Paracelsus (1491-1541), joka 1500-luvulla matkusti ympäri Eurooppaa ja Egyptiä hoitamassa ihmisiä ja etsimässä uudenlaisia hoitomenetelmiä hyödyntämällä kasveja. Jakob Böhmen (1575-1624) kirjoitusten myötä kasvien allekirjoitusoppi levisi. Böhme ehdotti, että Jumala on merkinnyt kasveihin niiden ”allekirjoituksen” eli tarkoituksen. Kasvin osa, joka muistutti ihmisen kehon osia, ajateltiin parantavan juuri niitä kehon osia, joihin se viittaa. Tämä ajatus levisi myös astrologiaan, ja sitä on hyödynnetty Huvila Härän astrologisissa puutarhoissa. Horoskooppipuisto Huvila Härkä on perustettu kesällä 2003 Neitsyen noustessa itäisessä horisontissa, ja erilaiset merkityskudelmat (=Neitsyt) toimivatkin horoskooppipuiston kantavana ideana. Kasvien renessanssin aikana trendikkäät merkitykset risteilevät neljässä astrologisessa puutarhassa, joita ovat Arboretum Zodiacum, Kuutarha, Parisuhdeplaza ja Tyko Brahen Herbaario. Esimerkiksi Kuutarhassa Kauriin kasvina on Raunioyrtti, jolla on parannettu luunmurtumia (luusto = Saturnus = Kauris). Kasvi kukkii parhaillaan upeita kukkaterttuja, jotka hohtavat taivaansinisenä kukkapeittona Kuutarhan muiden kasvien joukossa.
Huvilan puutarhat ovat täynnä toinen toistaan kiinnostavampia kukkia. Kielo kukoisti kauniina valkoisena kukkamerenä aiemmin kesäkuussa. Signatuuriopin astrologiaan lanseeranneet herbalisti Nicholas Culpeper ja hoviastrologi William Lilly liittävät kielon Merkuriukseen ja sitä kautta se voidaan ulottaa vaikkapa juuri juhlittuun Kaksoseen (Merkurius on Kaksosen planeetta). Nykytieteen valossa kieloon on liitetty myös kesäisen romanttisia merkityksiä. Kolumnisti Petra Nyqvist kirjoitti kielosta kesäkuun alussa näin: ”Kielon tuoksu tekee miehistäkin romanttisia. Jos eivät miehet tiedä tätä, tietävät ainakin heidän siittiönsä, mikäli on uskominen saksalaisen Ruhrin yliopiston solufysiologian tutkijaa Hanns Hattia. Hatt on kollegoineen löytänyt bourgonal-nimisen tuoksun, joka ainakin laboratorio-oloissa saa siittiöt villiintymään. Bourgonal tuoksuu erehdyttävästi kielolta. Jokin kielon tuoksussa tosiaan toimii. Kielo oli naisten turhamaisuudella rikastuneen Christian Diorin ehdoton suosikkikukka, ja se on integroitu kymmeniin klassisiin parfyymeihin. Kielon tuoksu on teknisesti katsoen vihreä kukkaistuoksu, jossa on vieno ruusuisansitruunainen vire.”
Parhaillaan Huvilan pihalla kukkivat juhannusruusut runsaina ja valkoisina. Vaikka Culpeper ja Lilly liittävätkin ruusut yleisesti Venukseen (Härän ja Vaa’an planeetta), valkoinen ruusu kuuluu nimenomaan Ravulle, joka aloitti syntymäpäiväkuukautensa kesäpäivänseisauksesta torstaiaamuyöllä 21.6.2012. Juhannusruusujen tuoksu on huumaava, meillä ne kukkivat Horoskooppisalin ja uuden Samppanjabaari Rapulan välissä.
Tervetuloa tutustumaan myös Tykon Brahen Herbaarioon, johon saimme idean joitakin vuosia sitten vieraillessamme Venin saarella, Juutinraumassa. Tykon aikaan, 1500-luvulla, oli astrologin asema toinen. Kuningas Frederik II nimittäin lahjoitti Brahelle oman saaren, jonne hän saattoi rakentaa sen ajan ihmelinnan ja oman observatorion. Näiden lisäksi Tyko ja hänen sisarensa, astrologi Sophie Brahe tekivät myös omia tutkimuksiaan kasveista. Tyko oli ottanut rensessanssipuutarhaansa mallia Padovasta, jossa hän vieraili vuonna 1575. Renessanssin aikana kasvitieteellisiä puutarhoja alkoi ilmaantua eri puolille Eurooppaa. Ne olivat tuloksia mm. löytöretkistä, joilta tuotiin harvinaisia kasveja.
Tervetuloa horoskooppipuisto ja kesäkahvila Huvila Härkään Somerolle 15.6.-5.8. ke-su 12-18, 10.8.-2.9. pe-su 12-18. Ks. esittelyvideo

Julkaissut suomenammattiastrologit

Suomen Ammattiastrologit ry on suomalaisten ammattiastrologien perustama yhdistys, jonka tarkoitus on tiedottaa astrologiasta yleisölle ja medialle. Yhdistyksen jäsenet antavat laadukasta astrologista palvelua asiakkailleen. Suomen Ammattiastrologit ry on ammattiastrologien etujärjestö, joka haluaa parantaa astrologien toimintaedellytyksiä Suomessa. Kollegojen kanssa voi keskustella luottamuksella ammatinharjoittamiseen liittyvistä kysymyksistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: