Lännestä itään – idästä länteen – Kristiina Mäntynen

Länsimaisen astrologian relokaatiot ja astrokartografia
Astrologiaa opiskelevat tutustuvat jossain vaiheessa käsitteeseen relokaatiokartta. Se tarkoittaa syntymä- eli nataalikartan tekemistä syntymäajalle, mutta jollekin toiselle paikkakunnalle kuin missä henkilö on oikeasti syntynyt. Taivaankappaleet ovat silloin samoissa asteissa ja aspekteissa toisiinsa kuin syntymäpaikkakunnalla, mutta horisontti on eri asennossa. Sen myötä taivaankappaleiden huoneasetelmatkin vaihtuvat. Tuollainen kartta kertoo muun muassa siitä, millaisena persoonamme muualla nähdään ja millä elämänalueilla kutakin taivaankappaleen energiaa siellä luontevimmin toteutamme. Nykyään kun ihmiset muuttavat ja matkustavat pitkiä matkoja, jopa mantereilta toisille, tällaiset karttavertailut ovat astrologian harrastajille kiehtovia. Moni myös esimerkiksi haarukoi eri karttojen avulla itselleen parhaiten sopivia lomakohteita. Joidenkin mielestä jopa kaikki karttatulkinnat olisi aina tehtävä sen paikkakunnan koordinaateilla, missä henkilö kulloinkin oleskelee.
Yksittäisten rekokaatiokarttojen laatiminen oli ennen tietokoneita aikaa vievää. Tietotekniikan siivittämänä amerikkalainen Jim Lewis kehitti 1970-luvun lopussa relokaatiokartoista version, jossa taivaankappaleiden akselikontaktit on sijoitettu maailmankarttaan. Lewis rekisteröi karttatyypin nimellä Astro*Carto*Graphy®. Tällaisen astrokartografisen maailmankartan voi laatia esimerkiksi Astro.comin AstroClick® Travel sivulla. 
Kiinalaiset neljän pilarin kartat
Länsimaisen astrologian moninaisuus on monelle outoa. Sitäkin oudompia ovat yleensä kiinalaiset astrologiset menetelmät. Jotkut saattavat ehkä tietää syntyneensä vaikkapa puulohikäärmeen vuonna, mutta siihen tietämys usein rajoittuukin.
Tyypillisin kiinalainen astrologinen kartta on ns. neljän pilarin kartta. Se, kuten länsimainenkin vastineensa, laaditaan ottaen huomioon paitsi henkilön syntymävuosi, myös kuukausi, päivä ja tunti. Syntymätunti on tosin tässä yhteydessä harhaanjohtava ilmaisu, sillä kiinalaisen ajanlaskun mukaan kyse on kaksoistunneista. Kartan laadintaan riittää siis jos tiedämme onko henkilö syntynyt esimerkiksi klo 15-17 välisenä aikana. Kaksoistuntien rajalla syntyneiden on tosin oltava tarkkana myös kellonajan ja syntymäpituusasteen suhteen.
Kiinaksi tällaisen pilarikartan nimi on bazi, eli sananmukaisesti kahdeksan merkkiä, sillä se koostuu perusmuodossaan neljästä niin kutsutusta taivaallisesta rungosta ja neljästä maallisesta oksasta. 
Nettisivultani löytyy kartan laatimiseen yksinkertainen pilarilaskin
Kiinalainen kulttuuri on ollut, ja on edelleen, vahvasti suku- ja yhteisökeskeinen. Niinpä tutulta paikkakunnalta toiselle on siirrytty yleensä vain pakon edessä. Kuvaavaa on, että maanpakoon lähettämistä on aikoinaan Kiinassa käytetty lähes kuolemantuomioon rinnastettavana rangaistuksena. Onkin siis loogista, että neljän pilarin kartta on aina laadittu syntymäpaikkakunnan ajan mukaan.
Uusi kokeilu: pilarirelokaatio
Koska länsimaiset relokaatiokartat ja astrokartografia ovat osoittautuneet toimiviksi, jotkut länsimaiset kiinalaisen astrologian harrastajat ovat viime aikoina alkaneet kokeilla, voisiko neljän pilarin karttoihin kenties soveltaa samaa ideaa. Toimisiko siis esimerkiksi Hongkongista Suomeen muuttaneella paremmin Helsingin aikavyöhykkeen mukaan laadittu pilarikartta? Tai entä jos projisoisimme maailmankarttaan astrokartografiaa mukaellen kaikki syntymähetkellä maapallolla olleet kaksoistunnit? Silloin voimme tarkastella maailmaa kuin jaettuna 12:een ”appelsiininlohkoon”, jotka kaikki tuottavat hiukan erilaisen neljän pilarin kartan.
Esimerkkinä tällaisesta karttatyypistä on oma pilarirelokaationi:

Syntymäkoordinaateillani tuntipilarini on ji si (maakäärme). Mikäli olisin kuitenkin syntynyt samalla hetkellä esimerkiksi Kaliforniassa, tuntipilarini olisi jia zi (vesirotta). Lisäksi syntymähetkeni oli siellä paikallisajan mukaan edellisen vuorokauden puolella, eli päiväpilarikin olisi ji maon (maajänis) sijaan wu yin (maatiikeri). Koska päiväpilarin taivaallinen runko on kartan eräänlainen ”askendentti”, koko kartan fokus siirtyy silloin jistä wuhun.
Tuntipilari tulkitaan usein henkilön lapsiksi tai muiksi aikaansaannoksiksi. Moni luova taiteilija onkin kautta aikojen saanut inspiraationsa juuri matkoilla. Taiteilijat voisivatkin olla yksi mielenkiintoinen tutkimusryhmä tämän karttatyypin toimivuuden testaamiselle.
Fuusio-astroa
Eri kulttuurien perinteitä yhdistettäessä on oltava vankka ymmärrys molemmista. Silloin fuusio saattaa parhaimmillaan synnyttää jotain aivan uutta ja antoisaa. 
Hidasteena pilarirelokaatioiden toimivuuden tutkimiselle on se, että harvoilla on lännessä riittävän vankkaa kiinalaisen astrologian tuntemusta. Kenties pilarirelokaatioista voisi kuitenkin tulla länsimaisten relokaatioiden ja astrokartografian vanavedessä suorastaan uusi hitti, jonka myötä entistä useammat kiinnostuisivat tutustumaan kiinalaisen astrologian monimuotoisuuteen.
Kristiina Mäntynen
PS. Muuten, tuon bazi-relokaationi mukaan löytäisin Alaskasta rikkaan miehen tai voittaisin vaikkapa ruletissa. Hmm… Alaskan risteily? Mikähän taho olisi valmis rahoittamaan tuollaisen empiirisen kokeen? : )
(Kiinankielisissä termeissä on käytetty pinyin-translitterointia. Se on nykyisin kansainvälisesti suositelluin kirjoitusstandardi.)

Julkaissut suomenammattiastrologit

Suomen Ammattiastrologit ry on suomalaisten ammattiastrologien perustama yhdistys, jonka tarkoitus on tiedottaa astrologiasta yleisölle ja medialle. Yhdistyksen jäsenet antavat laadukasta astrologista palvelua asiakkailleen. Suomen Ammattiastrologit ry on ammattiastrologien etujärjestö, joka haluaa parantaa astrologien toimintaedellytyksiä Suomessa. Kollegojen kanssa voi keskustella luottamuksella ammatinharjoittamiseen liittyvistä kysymyksistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: