Astrologiaa Norjassa – Kristiina Mäntynen

Moninkertaisena jousimiehenä olen tullut ottaneeksi jonkinlaisen epävirallisen Suomen Ammattiastrologit ry:n ulkomaankirjeenvaihtajan roolin. Olen kirjoittanut matkoistani Australiaan, IrlantiinTanskaan ja nykyisin Ruotsille kuuluvalle Hvenin (Venin) saarelle. Viime syksynä tein arkkitehtuurimatkan Osloon, joten koinkin jo lähes velvollisuudekseni tutustua samalla taas myös paikalliseen astro-sceneen.

Matkani pääasiallinen fokus oli tosin tutustua 1930-luvun funkisarkkitehtuuriin. Ajoitin matkani Open House Oslo -tapahtumaviikonloppuun, jonka avulla pääsin vierailemaan kohteisiin joihin muutoin olisi vaikeaa tai mahdotonta päästä. Koska edellisestä vierailustani kaupunkiin oli jo lähes 40 vuotta, hoidin samalla myös muita ns. pakollisia turistikohteita, kuten taidemuseoita ja Vigelandin patsaspuiston.


Rautatieasematorin ja kaupungintalon kellot.

Astrologisia kelloja, ajan laadullisuutta ja syklisyyttä

Kööpenhaminassa olin kiinnittänyt huomiota siihen, miten eläinradan merkkejä oli käytetty näkyvillä paikoilla koristeina. Oslossakin tähän törmäsin. Vigelandin puistossa ne olivat luonnollisesti esillä aurinkokellon jalustassa, mutta myös keskustassa Rautatientorin laidassa sekä kaupungintalon pääjulkisivussa. Astrologian harrastajalle merkit muistuttavat ajan laadullisesta luonteesta. Muille nuo ovat ehkä vain pelkkää dekoraatiota. 

Vigelandista kukin kulkija löytää satojen patsaiden joukosta varmasti aina ainakin sen yhden, jonka teema tuntuu erityisen omalta. Kaltaiselleni fengshuin ja kiinalaisen metafysiikan kanssa työskentelevälle se yksi oli yinyangiksi nimeämäni. Tuossa teoksessa elämän syklisyys ilmenee kiertoliikkenä ja kahden sukupuolen avulla kuvattuna polariteettina.


Aurinkokello ja yinyang Vigelandin puistossa


Monta Uranienborgia

Edellä mainitsemani Hvenin saarta koskeva blogikirjoitukseni käsitteli pääasiassa Tyko Brahea ja hänen saarelle 1500-luvulla rakennuttamaansa Uranienborgin observatoriota/tutkimuskeskusta. Oslon karttaa tarkastellessani katseeni kiinnittyi keskustan ja kuninkaallisen linnan länsipuolella sijaitsevaan Uranienborgin kaupunginosaan. Ryhdyin tietysti heti tutkimaan, mitä mielenkiintoista astronomiaan tai -logiaan liittyvää tuolta löytyisi. Alue on kuitenkin vain ilmeisesti saanut nimensä saaren observatorion mukaan. Norja oli aikoinaan Tanskan vallan alla, ja sille Hvenin kuuluisa saarikin tuolloin kuului. Ehkä Oslon Uranienborgissakin on silti katseltu tähtiä ja ihailtu Brahea.

Seuraava Uranienborg löytyi sitten Pohjois-Kanadasta. Vierailin Norjan parhaaksi museoksi kutsutussa Fram-museossa. Se esittelee napa-alueiden varhaisia tutkimusmatkailijoita. Tunnetuimpia heistä on Roald Amundsen. Amundsenin retkikunta pystytti vuosiksi 1903–1905 Kuningas Williamin saarelle tutkimuskeskuksen, jossa he tekivät mittauksia muun muassa maan magneettikentästä. Tuokin nimettiin Uranienborgiksi. Valokuvassa heidän versionsa linnasta näytti tosin lähinnä matalahkolta lumikinokselta.

Uranienborg Gjøahavnissa, Kuningas Williamin saarella. Valokuva museonäyttelystä.

Astrologiakoulu Herkules

Viime vuosien ulkomaanmatkoillani olen myös pyrkinyt tapaamaan paikallisia ammattiastrologeja ja kyselemään heiltä ammattinsa harjoittamisesta ja paikallisesta astroilmapiiristä. Niinpä sitten hyppäsin viimeisenä iltanani Holmenkollenin kupeeseen suuntaavaan metroon. Olin nimittäin saanut ystävällisen kutsun astrologiakoulu Herkuleksen perustajan ja vetäjän, Gisle Hendenin kotiin.

Gisle opiskeli itse norjalaisten astrokonkareiden opissa 1980-luvulla ja on toiminut astrologina vuodesta 1988. Hänellä osoittautui myös yllättäen olevan yhteys Suomeen. Hän oli nimittäin käynyt aikoinaan useita kertoja täällä Michael Robbinsin opissa ja kertaamassa hänen kurssejaan. Michael on psykologi ja keskittynyt esoteeriseen astrologiaan. Gislenkin oma astrologinen lähestymistapa painottuu viimeksi mainittuun ja Alice Baileyn opetuksiin.

Gisle on Herkuleksen pääopettaja, vaikkakin opetukseen on osallistunut vuosien mittaan myös monia muita, vierailevia astrologeja. Osoittautui että Herkuleksella on Norjassa lähes astrologian opetuksen monopoliasema. Yksittäistä astrologiaopetusta järjestetään muuallakin, esimerkiksi kansanopistoissa, mutta pienimuotoisemmin. Gisle kertoi myös toimineensa aikoinaan 15 vuotta Norjan astrologisessa yhdistyksessä, mutta tuon yhdistyksen toiminta on ilmeisesti sittemmin hiipunut.

Herkulekselta puuttuvat omat tilat. Tähän asti Gisle on vuokrannut muutamia kertoja vuodessa opetustilat Oslon keskustasta, läheltä linnoitusta. Koulutusta on lähi- ja etäopetuksena. Nettisivuilta ilmenee, että tänä vuonna (2019) lähiopetusta on laajennettu muillekin paikkakunnille. Edelliselle vuosikurssille ilmoittautui toistakymmentä opiskelijaa. Näistä kolmasosa oli miehiä. Viime kesänä Gisle järjesti myös ensimmäisen, nelipäiväisen astrologiakonferenssin. Seuraava konferenssi pidetään taas heinäkuussa. Viimeksi luennoitsijat olivat kaikki norjalaisia. Opetusyhteistyö tanskalaisten ja ruotsalaisten astrologien kanssa on kuulemma kielen takia norjalaisillekin hiukan hankalaa muuten kuin englanniksi. Voin tuon hyvin ymmärtää. Omalla kouluruotsillani oli tietysti erityisen vaikeaa pysyä kärryillä norjasta. Ymmärsin yleensä puheenaiheen, mutta tarkempi sisältö jäikin sitten usein epäselväksi.

Herkules on ISARin (International Society for Astrological Research) jäsen. ISARin jäsenkouluissa opiskelevat voivat saada kansainvälisen todistuksen ammatillisesta pätevyydestään astrologina.


Täysikuu Holmenkollenin yllä.


Jälkikirjoitus

Tavoitteeni oli saada tämä kirjoitus julkaistua jo viime syksynä. Se kuitenkin jäi. Kokonaisuudesta tuntui puuttuvan jotain. Tuntemukseni sai viime viikolla selityksen. Herkules on nimittäin juuri (3/2019) saanut Norjan ammatillisen opetuksen laadusta vastaavalta virastolta, NOKUTilta toisen asteen ammatillisen koulutuksen statuksen. Se voidaan myöntää taholle joka tarjoaa puolesta vuodesta kahteen kestävää, työelämään pätevöittävää koulutusta. NOKUTin hyväksyntä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että koulussa opiskelevat ovat jatkossa oikeutettuja opintotukeen.
Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan aiheesta käytävää keskustelua!


Kristiina Mäntynen
Arkkitehti, fengshui-konsultti

Julkaissut suomenammattiastrologit

Suomen Ammattiastrologit ry on suomalaisten ammattiastrologien perustama yhdistys, jonka tarkoitus on tiedottaa astrologiasta yleisölle ja medialle. Yhdistyksen jäsenet antavat laadukasta astrologista palvelua asiakkailleen. Suomen Ammattiastrologit ry on ammattiastrologien etujärjestö, joka haluaa parantaa astrologien toimintaedellytyksiä Suomessa. Kollegojen kanssa voi keskustella luottamuksella ammatinharjoittamiseen liittyvistä kysymyksistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: